Begeleiding

Begeleiding


Zwangerschap en kraamperiode

Er is een mogelijkheid om zowel tijdens de zwangerschap als gedurende de kraamperiode opgevolgd te worden. Wens je enkel opvolging en begeleiding tijdens de kraamperiode, dan is dit natuurlijk ook een optie.Eerste afspraak 


Tijdens een eerste afspraak nemen we ruimschoots de tijd om kennis te maken en bespreken we samen wat ik voor jullie kan betekenen. Op basis van ons gesprek wordt een dossier samengesteld. De eenmalige prijs voor het kennismakingsgesprek en de samenstelling van het persoonlijke dossier bedraagt 55 euro. Er is ook een mogelijkheid voor een vrijblijvende kennismaking, de kostprijs bedraagt hiervoor 35 euro. 


Deze eenmalige administratiekost en de verplaatsingsvergoeding van 5 of 10 euro per huisbezoek (afhankelijk van de regio) worden rechtstreeks aangerekend.

Zwangerschap 


Naast de opvolging door de gynaecoloog kan ook de vroedvrouw jou verder nauwgezet begeleiden tijdens de zwangerschap.


Tijdens de zwangerschapscontrole neemt de vroedvrouw de nodige tijd om te luisteren naar al jouw vragen en mogelijke onzekerheden. Ook luisteren we samen naar de harttonen van jouw baby, voelen we naar de positie van jouw kindje en volgen we de groei van jouw baby op. Er is ook telkens een gewichts- en een bloeddrukcontrole. Er kan eventueel een bloedafname gebeuren alsook nog een aantal andere medische controles. 

Infosessies 


Tijdens de zwangerschap geven we ook infosessies rond zwangerschap.

Deze kunnen zowel in groep plaatsvinden in de praktijkruimte van het medisch centrum De Koepel als individueel bij jou thuis.


In deze infosessies geven we meer uitleg geven over verschillende mogelijke zwangerschapskwaaltjes, en allerlei tips en tricks over wat je beter wel of niet doet tijdens de zwangerschap. 


Er wordt ook uitleg gegeven over arbeid en bevalling. Zo leggen we uit wanneer je het best naar het ziekenhuis vertrekt, welke houdingen je kan aannemen om de weeën op te vangen, wat er allemaal kan gebeuren tijdens de bevalling,… 


Er is ook een aparte infosessie over borst- en flesvoeding. Hierin worden onder andere de twee besproken en vergeleken en krijg je ruime informatie over bijvoorbeeld de houdingen tijdens de borstvoeding. Zo kan je zelf meer te weten komen wat het best bij jou past en hoe jij het geven van voeding ziet voor jouw kleine spruit.


De infosessies worden (gedeeltelijk) terugbetaald door jouw mutualiteit. 


Kraamperiode 


Na de bevalling start de kraamperiode. Jouw langverwachte pasgeboren baby ligt in jouw armen en het moederschap begint nu pas echt. Dit wil je als kersverse mama dan ook zo goed mogelijk doen. Naast het trotse mamagevoel zit je wellicht met heel wat vragen en onzekerheden. Ook dan laat de vroedvrouw jou niet los en heb je recht op de tussenkomst van een vroedvrouw. 


Na het ontslag in het ziekenhuis kom ik dagelijks langs tot jouw kindje 5 dagen oud is. Tijdens deze kraambezoeken controleer ik hoe het met jou gaat als mama en hoe de baby het stelt. Ik beantwoord jouw vragen en help je waar ik kan. Je staat er bij je thuiskomst dus zeker niet alleen voor! Na deze 5 dagen spreken we dan samen af of een verdere opvolging wenselijk is. 


Je hebt na dag 5 ook nog recht op 6 extra consultaties en dat tot de eerste verjaardag van jouw kindje! Tijdens deze nazorgraadplegingen gaat de aandacht bijvoorbeeld naar de afbouw van borstvoeding, de opstart van vaste voeding of de specifieke noden van mama en kind op dat moment,...


Ik ben als vroedvrouw geconventioneerd. Dit betekent dat de consultaties worden terugbetaald door jouw mutualiteit.